Knowledge On the Spot
  • Home
  • Over KOS
  • KOS Learning
    • Leidinggeven
    • Communiceren
    • Opleiden
    • Selectie
    • Veerkracht
    • Verandering
  • Begeleidingstrajecten
    • Doelgericht samenwerken
    • Samenwerken vanuit verschillen
    • Samen doelstellingen bepalen
    • Veranderingstrajecten
    • Individuele coaching
    • Intervisie
  • Blog
  • Contact

Het ABC van mijn stage

22/6/2018

0 Reacties

 
Drie maanden lang mocht ik vertoeven in het kantoor van Knowledge On the Spot. Af en toe ging ik eens mee op pad met de trainers. Daar haalde ik enorm veel inspiratie voor de communicatie. “Trajecten rond leidinggeven, veranderingen, motivatie … het kan bijna niet anders of ze zullen mij hier goed soigneren,” dacht ik. En dat was het geval. 
Woensdag 28 maart was het zover. Tijdens mijn eerste stagedag werd ik al meteen geconfronteerd met het ABC van motivatie. Dat is een modellen dat me nog lang zal bijblijven. Ik licht het jullie even toe, toegepast op mijn stage bij KOS.
Foto
Het ABC van motivatie
Mensen hebben drie aangeboren psychologische behoeften. Autonomie, betrokkenheid en competentie. Als die behoeften worden bevredigd, zijn we gemotiveerd, productief en gelukkig.
A. Autonomie
Gedurende drie maanden leerde ik echt zelfstandig werken. Ik ging zelf aan de slag, was zelfredzaam en kreeg daarbij ook de nodige verantwoordelijkheid. De invulling van mijn dagen regelde ik volledig zelf, op een manier die het beste bij mij past.
B. Betrokkenheid
Ik voelde me op geen enkel moment de stagiaire, maar een volwaardig lid van het team. Teammeetings, salesmeetings… en babbeltjes in de ochtend. Het zorgde ervoor dat ik me echt betrokken voelde in deze superfijne organisatie. Ik kreeg enorm veel kansen, en daar ben ik Charis en co dankbaar voor.  
C. Competenties
Mijn competenties werden ingeschakeld zoals het moest en KOS stimuleerde mij om te groeien. Ik zette mijn kennis om in het werkveld, en nog veel meer. Ik heb enorm veel bijgeleerd, gaande van feedback en motivatie tot mijn eigen persoonlijkheid. Onderwerpen die ik zeker zal meenemen naar de toekomst.
Kortom, ik was gemotiveerd, productief en gelukkig. Ik ben hier gegroeid op alle mogelijke vlakken. Levenskeuzes schuilen nu om de hoek. Klaar om het werkveld te betreden. De deur van KOS laat ik op een kiertje staan, zo kan ik nog altijd eens binnensluipen ;-).

KOS, tot binnenkort!

Geschreven door Tine Clauwaert
Stagiaire communicatie

0 Reacties

Match made in heaven? Het is net iets moeilijker...

3/6/2018

1 Reactie

 
Online datingsites, het programma ‘Matchmakers’ van Jani … De juiste match, dat is waar het om draait. Voor deze match focust men zich niet op de afstand van elkaar. Waarom doen wij dat wel bij het matchen van een werkplek en een lerende? Het is dringend tijd dat het matchingsproces bij duaal leren anders wordt aangepakt.
Matching is de juiste lerende op de juiste werkplek krijgen

Werkplekleren en duaal leren zorgen ervoor dat steeds meer lerenden veel tijd doorbrengen op de werkplek. Ze ontwikkelen hun competenties om huidige en toekomstige professionele prestaties te verbeteren. Dat doen op een werkplek waarbij de arbeidssituatie de leeromgeving is.
 
Er zijn verschillende actoren waarmee rekening gehouden wordt binnen duaal leren. Zij hebben elk een doel voor ogen. Zo is er de lerende en de mentor op de werkplek, maar er is ook nog de school, de opleidingsorganisatie. Deze is uiteindelijk verantwoordelijk voor de voorbereiding en de uitreiking van het diploma.
 
Blackman et al. (2016) onderzochten de match tussen lerende, mentor en werkplek. Daaruit is gebleken dat de match cruciaal is om optimaal te kunnen leren en om het leren te faciliteren.
Een zo goed mogelijke match maak je door diepgaande factoren te bestuderen
 
We merken dat matching vandaag de dag vaak ad hoc gebeurt of op basis van oppervlakkige diversiteitsfactoren. Die factoren zijn makkelijk observeerbaar en relatief onveranderlijk. Het gaat dan over geslacht, leeftijd, etniciteit, locatie, beroepservaring, enzovoort.
 
Enkel rekeninghoudend met de oppervlakkige factoren, zal het verbondenheid stimuleren aan het begin van de periode. Maar die verdwijnt naarmate de tijd vordert. Wil je een positieve invloed op de samenwerking op lange termijn? Dan bestudeer je beter de diepgaande factoren. Maar die factoren zijn iets moeilijker te bepalen. Ze zijn minder stabiel en moeilijker in te schatten. Het gaat dan over persoonlijkheid, leerstijl, vaardigheden, de waarden…

Vrij naar Dekocker, V. & Sodermans, A.K. (2018). Leren duaal leren. Leuven: Acco.
Wil je weten hoe je nu precies aan de slag moet gaan om de diepgaande factoren te doorgronden? Of wil je gewoon meer informatie?
Contacteer ons vrijblijvend of neem eens een kijkje op onze pagina rond matching.
Op dinsdag 19 juni organiseren we een open sessie rond matching, er zijn nog enkele plaatsen vrij. Inschrijven kan hier.
Geschreven door Tine Clauwaert
(Stagiaire communicatie)

1 Reactie

Persoonlijkheidstesten, zijn ze geloofwaardig?

18/5/2018

0 Reacties

 
Onlangs vulde ik een testje in om te achterhalen op welk personage van Friends ik het meeste lijk. Zo zijn er nog tal van quizjes om iets te ontdekken over je persoonlijkheid. Maar wat als we het serieuzer willen? Om je persoonlijkheid ‘wetenschappelijk’ te achterhalen, zijn er veel testen te vinden. Maar welke is nu het meest relevant?

Meer lezen
0 Reacties

3 tips bij het communiceren van een verandering

4/5/2018

0 Reacties

 
Heb jij al eens een verandering moeten communiceren? Dan ken je waarschijnlijk wel the struggle. Mensen meekrijgen in een verandering en weerstand zoveel mogelijk proberen vermijden, is een moeilijk iets. Hieronder vind je drie tips die je al op weg helpen.

Meer lezen
0 Reacties

Gedragsverandering: "werken op herval is de grootste investering"

11/12/2017

1 Reactie

 
Wintercheck november 2017
Dat de winter voor de deur staat, is met de sneeuwval van vandaag wel duidelijk. Maar bij Vonk, het netwerk voor interne communicatie, hadden ze zich daar al op voorbereid. Vorige week donderdag organiseerden zij hun jaarlijkse Wintercheck. Het is een dag vol interessante cases, leerrijke workshops en heel wat genetwerk. KOS was erbij! Want wij speelden een spel over gedragsverandering. Caus' it's all in a game!

Fabienne Buvens van Nyrstar en kernlid van Vonk, nam deel aan onze workshop en schreef er een stuk over.


Meer lezen
1 Reactie

Time flies when you're having fun!

8/12/2017

0 Reacties

 
Stage bij Knowledge On the Spot zit er op
Wow, wat is het snel gegaan! De 16 weken stage bij Knowledge On the Spot zitten er al op. Wat een boeiende periode is het geweest!

Gedurende mijn stage heb ik enorm veel ‘knowledge’ opgedaan. Er zijn drie dingen die mij voor altijd zullen bijblijven:
1) de driehoek (ik - ander - context),
2) het communicatiemodel met perceptie en
3) de spiraal van gedragsverandering.



Meer lezen
0 Reacties

Een klein leertraject binnen een groter geheel

24/11/2017

0 Reacties

 
Na twee maanden stage, waarbij mijn psychologische kennis met een pijl omhoog gegaan is, was het tijd voor een nieuwe stap: ik mocht een deeltje van een training geven. Een klein persoonlijk leertraject werd uitgestippeld om mij klaar te stomen voor de opdracht. Nadat ik inhoudelijke kennis opgedaan had, mocht ik mee op pad naar Kortrijk om er een gastles interne communicatie door Charis bij te wonen. Als assistente plakte ik de post-its op de muur en noteerde zoveel als ik kon tijdens de sessie. Hoe pakte Charis de gastles aan? Nog steeds sta ik verwonderd van het gemak waarmee ze dat doet!  
Foto

Meer lezen
0 Reacties

Over motivatie gesproken... de fabel van de mier

27/10/2017

0 Reacties

 
Tijdens opleidingen kiezen we liever voor (ver)nieuwe(nde) werkvormen, maar zo een klassieke fabel tussendoor kan ook nog eens werken... 
Foto

Meer lezen
0 Reacties

“Het beloven leerrijke maanden te worden!”

6/10/2017

0 Reacties

 
Foto
Wat? Nog een stagiaire? Jazeker! Het was eindelijk mijn toer om de stage te starten bij Knowledge On the Spot. Op de vooravond van mijn kick-off kreeg ik een berichtje van Maaike met de mededeling dat ik mijn eerste stagedag al een training mocht meevolgen. Het zorgde voor een klein beetje stress, een hoop gezonde spanning, maar vooral een overload aan ENTHOUSIASME. Dat de inhoud waarmee de trainees aan de slag gaan mij heel erg interesseert, werd deze eerste training helemaal bevestigd.


Meer lezen
0 Reacties

'Vergeet niet om ook positieve feedback te geven!'

29/9/2017

0 Reacties

 
Stagiairs begeleiden, daar komt heel wat bij kijken! Hoe stem je jouw verwachting op die van de stagiair af en omgekeerd? Hoe voer je de verschillende gesprekken tijdens een stage? Wat doe je als jouw stagiair de kantjes ervan afloopt? Hoe geef je gepaste feedback? En wat met een stagiair die niet gemotiveerd is?

Wat we je in deze blogpost al zeker willen meegeven, is: wees duidelijk! Duidelijk over álles, ook over de voor jou meest vanzelfsprekende dingen. Want voor een stagiair zijn die zaken vaak niet zo evident. “Je start om 9 uur.” Euhm… bedoel jij om 9 uur binnenkomen en nog een koffietje drinken om rustig wakker te worden? Of, bedoel jij om 9 uur fris en gewassen in een nette outfit klaarstaan om erin te vliegen? Misschien weet je stagiair helemaal niet wat er precies van hem verwacht wordt en is hij daarom altijd te laat. Conclusie: Geef waar nodig details mee en maak vooraf goede afspraken!

Meer lezen
0 Reacties
<<Vorige
Voorwaarts>>

    Categorieën

    Alles
    Assertiever Worden
    Feedback
    Gastblogs
    Leidinggeven
    Matching
    Mentor Op De Werkplek
    Motivatie
    News@KOS
    Omgaan Met Tijd
    Persoonlijkheid
    Stress Verminderen
    Veranderingen Communiceren

Foto
Knowledge On the Spot
Bruul 12/1
2800 Mechelen
info@koslearning.be
Privacy en cookie policy
Foto
  • Home
  • Over KOS
  • KOS Learning
    • Leidinggeven
    • Communiceren
    • Opleiden
    • Selectie
    • Veerkracht
    • Verandering
  • Begeleidingstrajecten
    • Doelgericht samenwerken
    • Samenwerken vanuit verschillen
    • Samen doelstellingen bepalen
    • Veranderingstrajecten
    • Individuele coaching
    • Intervisie
  • Blog
  • Contact