Stagiairs begeleiden, daar komt heel wat bij kijken! Hoe stem je jouw verwachting op die van de stagiair af en omgekeerd? Hoe voer je de verschillende gesprekken tijdens een stage? Wat doe je als jouw stagiair de kantjes ervan afloopt? Hoe geef je gepaste feedback? En wat met een stagiair die niet gemotiveerd is? Wat we je in deze blogpost al zeker willen meegeven, is: wees duidelijk! Duidelijk over álles, ook over de voor jou meest vanzelfsprekende dingen. Want voor een stagiair zijn die zaken vaak niet zo evident. “Je start om 9 uur.” Euhm… bedoel jij om 9 uur binnenkomen en nog een koffietje drinken om rustig wakker te worden? Of, bedoel jij om 9 uur fris en gewassen in een nette outfit klaarstaan om erin te vliegen? Misschien weet je stagiair helemaal niet wat er precies van hem verwacht wordt en is hij daarom altijd te laat. Conclusie: Geef waar nodig details mee en maak vooraf goede afspraken! Maar stel nu dat het, ondanks al je inspanningen om duidelijk te zijn, toch misloopt (en ja, het overkomt iedereen wel eens!): hoe geef je dan gepaste feedback? Wel, hier telt de belangrijke regel: feedback moet aanvoelen als hulp! En nog: geef regelmatig feedback. Zo geef je vaak genoeg de kans aan de stagiair om zijn gedrag aan te passen. Vergeet trouwens niet om ook positieve feedback te geven! In de horeca gaat dat door de drukte vaak verloren. Nochtans hoeft die feedback zelfs niet in een ‘gesprek’, integendeel: een duim omhoog, een knipoog of een schouderklop hebben vaak nog meer effect. Voor jouw stagiair kan het net dat duwtje in de rug zijn dat hij/zij nodig heeft om gemotiveerd te blijven en het nog beter te willen doen.
Trouwens, deze tips en tricks zijn niet enkel bruikbaar voor het begeleiden van stagiairs maar ook voor (beginnende) werknemers. Ga jij hiermee aan de slag? Of heb je graag meer informatie voor jouw specifieke situatie? Dat kan! Schrijf je via deze link in voor onze 2-daagse opleiding “Leermeester in de horeca” via Horeca Vorming Vlaanderen:
0 Comments
Your comment will be posted after it is approved.
Leave a Reply. |
|