Geschreven door Dries De Schutter In heel veel situaties is timing van doorslaggevend belang. Denk maar aan atletiekwedstrijden waar het cruciaal is om net op het juiste moment uit de startblokken te schieten. Maar ook op de werkvloer kan timing belangrijk zijn. Wanneer is het bijvoorbeeld de beste moment om bij een bepaalde klant langs te gaan? In deze blog gaan we dieper in op hoe we best onze eigen dag indelen. Speelt het moment van de dag dat we iets doen, een rol in hoe goed en efficiënt we die taak doen? Om hier een antwoord op te geven moeten we ons bewust zijn van 2 wetenschappelijke inzichten:
Wat is mijn type?Om na te gaan wat jouw chronotype is en op welke moment van de dag je dus meer energie hebt, is een simpele berekening voldoende[1]. Je gaat hier best uit van vakantiedagen/dagen waarop je niet werkt omdat dit dichter bij je natuurlijke ritme ligt. We gaan op zoek naar je ‘midpoint’: STAP 1: Op welk tijdstip ga je normaal slapen (als je de volgende dag niet moet werken)? STAP 2: Op welk tijdstip sta je normaal op (als je die dag niet moet werken)? STAP 3: Wat is het midden tussen deze twee? Bijvoorbeeld: Ik ga op vrije dagen meestal rond 1u slapen en sta rond 9u op, dan is mijn ‘midpoint’ 5 uur in de ochtend. Met dit ‘midpoint’ kunnen we gaan kijken in welk van de 3 chronotypes we vallen: Op basis van mijn ‘midpoint’ uit het voorbeeld ben ik dus, net zoals 65% van de bevolking, een zogenaamde derde vogel. Op welk moment van de dag ligt mijn piek?oorheen de dag doorlopen we steeds 3 fasen. Om zo effectief en efficiënt mogelijk te werken, denk je dus best na in welke fase je welke taken plant. Tijdens de piek zijn we het meest alert. Dit wil zeggen dat je makkelijker afleiding kan weerstaan en gefocust kan blijven. Je reserveert deze moment dus best voor analytische taken (vb. een rapport schrijven, informatie analyseren). De dip is een gevaarlijk moment in de dag. Zo is bijvoorbeeld de kans op een verkeersongeluk het grootst in deze fase. Om hier toch nog zoveel mogelijk uit te halen, plan je hier best routinetaken, waar we niet veel moeten bij nadenken (vb. administratief werk). De herstelperiode maakt een interessante combinatie. Ons humeur is beter en we zijn minder alert. Dit maakt het de ideale moment voor creatievere taken (vb. brainstorm). Als we dan gaan kijken op welk moment van de dag deze fasen vallen bij de verschillende types, zien we dat de Leeuweriken en de Derde vogels behoorlijk gelijk lopen. Vooral de nachtuilen verschillen behoorlijk.
Dit geeft stof tot nadenken over hoe we onze dag indelen en of we dit effectiever en efficiënter kunnen aanpakken.
Wat ga jij aanpassen? Vrij naar: Pink, D. H. (2018). When: The Scientific Secrets of Perfect Timing. New York, NY: Riverhead Books. [1] Dit is een vereenvoudigde berekening. Indien je dit meer exact wil doen (rekening houden met verschil tussen werkdagen en vrije dagen, bijslaapeffect, etc.), kan je dit doen via de uitgebreide test: https://www.thewep.org/documentations/mctq Foto door Freepik
0 Comments
Your comment will be posted after it is approved.
Leave a Reply. |
|