Een nieuwe bestuursploeg in een stad of gemeente legt vaak nieuwe accenten. Voor de medewerkers in de administratie betekent dit dat zij nieuwe taken moeten uitvoeren, er iets moeten bijnemen, anders moeten gaan werken of dingen juist niet meer mogen doen. Dat kan gepaard gaan met heel wat gevoelens van stress en weerstand.
Als leidinggevende is een juiste communicatieve aanpak dan ook cruciaal. Goede communicatie met je medewerkers kan het verschil maken tussen een coöperatieve houding of een afwijzende houding. Maar wat is 'de juiste aanpak' precies?
Inhoud van de opleiding
De gepaste communicatiestijl:
Welke stijlen kan u hanteren die uitnodigen tot samenwerken? Wat roept weerstand op? En hoe overwin je die weerstand?
De boodschap bekeken vanuit een psychologische bril.
De gepaste gespreksstructuur:
Hoe je boodschap structureren zonder weerstand te veroorzaken;
Hoe je boodschap structureren wanneer de medewerkers, betrokkenen nog niet op de hoogte zijn, nog niets weten;
Hoe je boodschap overbrengen wanneer er weerstand is of de wandelgangen hun werk gedaan hebben.
Aanpak / werkvorm
Zoals steeds bouwen we onze opleiding op vanuit kennis die ondersteund wordt door wetenschappelijk onderzoek. Maar we geven geen pure theorie. We bouwen de modellen op op basis van de ervaringen van de deelnemers en passen de inzichten toe op praktijk-cases. Op die manier maken we de inzichten maximaal toepasbaar in de praktijk.
Voor wie?
Leidinggevenden van verschillende niveaus bij steden en gemeenten.
Communicatie-verantwoordelijken en hr-medewerkers bij lokale overheden die mensen willen meekrijgen en de weerstand tot een minimum willen beperken;